Etikai Kódex Előadás egy újabb iskolában

Etikai Kódex Előadás egy újabb iskolában

Tegnap egy újabb iskolában tartottuk meg a népszerű Etikai Kódex Előadást, amit tantestületek számára dolgoztunk ki. Ez egy gyönyörű tájjal körülvett iskola, lelkes tantestülettel, és bár az iskolai agresszió durvább fajtái igen ritkák náluk, a szabályokat azért itt is megszegik néha a diákok.

Egy másik iskola iskolapszichológusa ajánlotta alapítványunk előadását, ahol már javában folyik egy másik programunk, az Iskolai Elfogadás Program. A tantestület már megkapta a legfontosabb információkat arról is, hogy mi van egy agresszív gyerek fejében.

Ebben az újabb iskolában tegnap 16 tanár ismerkedtek azzal az akadállyal, ami komoly nehézség, ha a gyerekeket szabályok követésére akarjuk nevelni. Ez maga a szabálytisztelet hiánya. Ameddig ez az akadály fennáll, akkor addig hiába tanítunk szabályokat, mert azokat csak kis mértékben tartják majd be.

A jelenlévő tanárokat azonban tájékoztatta előadónk arról is, hogy létezik egy 5 lépésből álló technika, amivel a szabálytisztelet helyreállítható.

Látszólag elméleti kérdés, de az Etikai Kódex előadás fontos eleme az is, hogy a tanárok megismerjék az erkölcs és az etika közötti alapvető különbséget, és a közöttük lévő összefüggéseket. Az erkölcstan tanár ezen téma kibontása közben felismerte, hogy valójában etikát oktat, hiszen az etika személyes ügy, míg az erkölcs írott vagy íratlan szabályokkal kisebb nagyobb embercsoportok, akár egy egész társadalom működését szabályozza.

Külön csemege volt a tanárok számára annak pontos meghatározás, hogy mi etikátlan, és mi etikus. Erre szkeptikusok általában azt mondják, hogy az mindig a szabályoktól függ és lehetetlen pontosan meghatározni. A valóság azonban az, hogy ez mindössze négy mondattal, vagy egyetlen, négy mondatrészből álló összetett mondattal kifejezhető.

Ezt az eseményt ugyanebben az iskolában további alkalmak követik majd, ahol a Virágozz és Prosperálj Alapítványtól újabb gyakorlatias segítséget kapnak az iskola diákjai etikai szintjének emeléséhez, és ezzel békésebb iskolai légkör megteremtéséhez.

Ha szeretné, ha az ön vagy gyermeke iskolája is részt venne etikus iskola programokban, akkor ITT olvashat a lehetőségekről bővebben.