Villám Gyereknevelési Előadás egy általános iskolában

Villám Gyereknevelési Előadás egy általános iskolában

Ha egy iskolában javítani szeretnénk a gyerekek közötti állapotokon, akkor nem csak a tanárokat segítjük a gyerekek viselkedését javító gyakorlati megoldásokkal, mert ha otthon nem változik a helyzet, akkor miden iskolán beleüli javulás, leromlik az iskolán kívüli környezetben. Erre való a Villám Gyereknevelési Előadás egy-egy osztályban tanuló diákok szülei számára.

Mai általános iskolai helyszínünkön ezért két igen tömör gyereknevelési szemináriumot tartottunk első osztályba iratkozott gyerekek szüleinek. Így 49 anyuka és apuka kapott használható nézőpontokat a gyermeknevelésről. A szülőkön kívül ott voltak még az osztályok tanítónői. Ezen a napon az volt a cél, hogy alapvető információkkal felkészítsük a szülőket egy későbbi hosszabb lélegzetű gyakorlatias gyereknevelési szemináriumra.

Két véglet arról, hogy ki nevel

Ezért ma csak két fő témát bontottunk ki. Ezek egyike a gyereknevelés felelőssége volt, mert sokszor tapasztaljuk és a közösségi médiában is olvasható néhány káros vélekedés. Ezek közül az egyik az a szülők körében elterjedt nézet, hogy „azért van az iskola, hogy megnevelje”. A másik véglet az, amikor kizárólag a szülő feladatává teszik a nevelést.

Ebben a rövid híradásban nincs hely arra, hogy bővebben kifejtsük, de a gyereknevelés felelőssége összességében 4 x 100%-nyi feladatvállalásból adódik össze, amiből a jelenlévő anyukák és apukák jól megértették saját szerepük fontosságát.

A gyereknevelés valódi célja

Mai második témánk a gyereknevelés céljának tisztázása volt.

Rövid távon sokféle cél megjelenik a gyermekneveléssel kapcsolatban, de a gyereknevelés igazi célja nem a jelenben van, hanem a jövőben, amikor a gyerek már éppen felnőtt.

Előadónk ezzel kapcsolatban átadta a szülőknek, hogy bármilyen gyereknevelési gyakorlatot, eszközt úgy tudnak megítélni, hogy végiggondolják, hogy az segíti-e a gyereknevelés jövőbeli célját, s így maguk is eldönthetik, hogy valakitől jó vagy rossz nevelési tanácsot kaptak e.

Ugyanebben az iskolában még két ilyen „Villám” Gyereknevelési Szeminárium lesz ötödikes gyerekek szülei számára, s ezt követi majd az iskolai vagy városi szintű gyermeknevelési szeminárium ez elérhető legtöbb szülő számára. Az ilyen események arra is hivatottak, hogy közelítsék egymáshoz a szülőket és az iskolát, a családokat és a tanárokat.

Ha szeretné, ha az ön vagy gyermeke iskolája is részt venne a Virágozz és prosperálj Alapítvány etikus iskola programjaiban, akkor ITT olvashat a lehetőségekről bővebben.